Reproduktion

Få opstaldet din hoppe på vores klinik i brunstperioden, så klarer vi resten

I dag er det nærmest en større videnskab at få hopperne i fol, da der hyppigere og hyppigere anvendes insemination i stedet for at hoppen bringes til hingst. Islænderavlen og fuldblodsavlen anvender dog oftest den naturlige metode.

Når man har besluttet at hoppen skal forsøges ifolet, er det til stor hjælp for dyrlægen at holde optegnelser over hoppens brunst i forhold til længde af brunst, intervallet mellem to brunster og dato for sidste brunst. Disse oplysninger anvendes sammen med scanning af hoppens æggestokke og livmoder til at bedømme det optimale tidspunkt for ifoling.

Hoppens cyklus
Hoppen er sæson-mæssig polyøstral, hvilket betyder at hun har regelmæssig brunstcyklus i reproduktionsperioden, som strækker sig fra tidlig forår til efterår. I vinterperioden kommer hun oftest ikke i brunst. En brunstcyklus varer imellem 18-22 dage, hvor selve brunsten er ca. 6 dage. Hoppen har ægløsning sidst i brunsten og det er her hun er klar til at blive sat i fol.
Nogle hopper viser ingen eller kun få brunsttegn, hvilket gør det svært for hoppeejeren at vide, hvornår hun er klar, hvorimod andre hopper viser tegn alle dage i brunsten. De hyppigste brunsttegn er at hoppen sjattisser, ofte på staldgang og andre steder hvor hun normalt ikke ville tisse. Hun løfter mere på halen og blinker med klitoris. Nogle slimer også ud fra skeden. Hoppen kan virke mere ”hoppet” og hysterisk, og nogle gange hvine ved berøring.