Sandkolik

Vi ser i tiden forholdsvis mange tilfælde af sandkolik. Mange heste går stadig på vinterfolde uden meget græs, jorden er ofte våd, og hesten trækker rødder med jord/sand op når de går og nipper.

Sandkolik betyder at hesten får smerter i bughulen som følge af sand eller jord der har ophobet sig i hestens tarmkanal. Sandets tyngde gør, at det bundfalder i tarmene og ikke bliver flyttet med ud når tarmens peristaltik flytter det resterende tarmindhold.

Smertesymptomerne kan være svære at opdage når problemet stadig er lavgradigt. Det kan vise sig blandt andet med milde koliksymptomer, diarre, nedstemthed eller irritation. Mange heste med sandophobning taber sig meget på kort tid, og ser ofte utrivelige ud.

Jo mere sand der ophober sig, des mere alvorlig vil problemstillingen blive, og tarmvæggen beskadiges med tiden af sandets ru overflade. Hesten kan udvikle en slem forstoppelse, og tilstanden kan i værste fald udvikle sig til tarmslyng eller koldbrand i tarmen. I disse alvorlige tilfælde vil indlæggelse og operation være eneste udvej.

Hvordan diagnosticerer vi sandkolik

Mange kender testen hvor man opslemmer en stor klat gødning i vand, og ser om der er henfald af sand i bunden af posen. Denne test er god, men kan ikke stå alene hvis hesten udviser symptomer. Grunden til dette er, at det er meget forskelligt hvornår og hvor meget sand og jord der udskilles i gødningen i løbet af dagen, så man kan i teorien risikere at få en ”falsk negativ” test, og tro at sand ikke er problemet.

Har man mistanke om at hesten har gener af sandophobning bør dyrlægen kontaktes. Vi har mulighed for at lave en grundig rektal undersøgelse, lave bughulepunktur og tage røntgenbilleder af hestens bug, alt efter hvor alvorlig hestens tilstand er. Finder vi meget sand på røntgenbillederne, vil behandlingen være sondeindgift af olie og epsomsalt over en række dage. Det er den mest effektive måde at skylle sandet med tarmindholdet ud.

Hvordan forebygges sandkolik

Hold om muligt hestene på græs langt nok til at de ikke rykker græsset op med rod, eller sørg for de har konstant adgang til godt stråfoder. Dette kan være svært med heste der ikke tåler græs, og anden administration kan her være nødvendig. Kortere foldtid i risikoperioder kan være en fordel, hvis hesten fortsat spiser jord. Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål til netop din hest.

Man kan give hesten loppefrøskaller og andre lignende produkter, men det kan ikke stå alene hvis hesten allerede har spist for meget jord og sand.

Vær opmærksom på de små ændringer i hestens adfærd og huld, og kontakt din dyrlæge hvis du oplever ændringer ud over normalen. Tidlig indsats er altafgørende, og kan spare dig og hesten for operationskrævende behandling.